Long Barn, Hertfordshire
< BACK

Long Barn, Hertfordshire

On site now: a new, single-storey dwelling in a secluded location in Hertfordshire that brings together the latest sustainable design practices and materials. The dwelling is formed of two barns separated by a courtyard garden.

We were delighted to gain planning for this new house, which sits on a challenging historical site. It lies in the curtilage of a Grade II listed Lutyens building, outside the existing development area of the village. The surrounding woodlands are ecologically sensitive and are situated in the heart of an emerging Green Belt extension.

We took a collaborative approach with North Hertfordshire District Council to identify and work through the constraints of the project. By taking a design-led approach, we were able to agree the principal of the development.

The building is being constructed of a timber frame and off-site manufactured timber panels, fabricated by Timber Innovations. Working to AECB standards, the construction utilises the most sustainable design, techniques and materials possible. This principle was integral to the design from day one. When complete, Long Barn will be a shining example of how carbon emissions can be significantly reduced.

Read more details about sustainable design and the materials used at Long Barn in this news piece.

Location Icon

Location:

Hertfordshire

Construction Type Icon

Construction Type:

Timber frame

Project Size Icon

Project Size:

L